ÁLLJUNK MEG EGY SZÓRA!

Kaptam olyan visszajelzéseket: “Túl szép, hogy igaz legyen.” “Akkor lesz itt játszótér, amikor termál is.” “Hiszem, ha látom.” “Na, sok sikert kívánok.” “Én nem adok bele, mert úgy is a nagyobb gyerekek fogják tönkretenni.” “Miért én fizessem Pécel játszóteret?”

Nem vagyok az a fajta ember, aki könnyen feladja. De azok, akik ilyeneket mondanak, olyanok, akik bele sem vágnak! Meg tudom érteni őket, Ilyen fajta kudarcundorom nekem is van. Én sem vágok semmi olyanba, amit nem tudok végig csinálni. A játszóteret magunknak és a gyermekeinknek csináljuk, az, hogy mások is használni fogják, az a közösségi játszótér velejárója. Olyan lesz, amilyennek MI szeretnénk!

De álljunk csak meg egy pillanatra! Itt lakunk egy 17 ezres városban. Minden pontosabb demográfiai mutató nélkül: van a városban 5000 háztartás, lakik kb. 500 óvodás (3-6) és legalább 2000 (6-14 éves) iskolás korú gyerek. Sok családban 2-3 gyerek is van, tehát tegyük fel, hogy gyermekes háztartás csupán 1000 lehet a városban. (Szerintem messze alul kalkuláltam.)

Egy nagyon jó játszótér megépíthető kb. 10-12 millió Forintból, egy alap játszótér, amin lehet labdázni, homokozni, hintázni, mászni biztonságban, már kettőből is elkezdhető. Akkor most számoljunk. (Statisztika mindig távol áll a valóságtól, de papíron nem lehet modellezni a valóságot jobban, mint számokkal.)
12 000 000 Ft/játszótér/1000 család = 12 000 Ft/család
2 000 000 Ft/játszótér/1000család = 2000 Ft/család

Hogy néz ez ki a valóságban? Bárcsak megszerezhetnénk 1000 család támogatását! Ezt még én is nehezen tudom elképzelni.
“Majd ha már csak százezer forint hiányzik, keress meg újra, és adok én is!”

Ha lenne játszótér gyalogjárásnyi távolságban, vagy 5 percnyi autózásra, akkor is bevinnéd a gyermeked a 17. kerületbe játszani? -
(hogy leírjam azt amit mindenki tud) A 17. kerületben, azon kívül, hogy szennyezettebb a levegő, mindannyian hozzá is járulunk a levegő szennyezéséhez azzal, hogy autóval megyünk. Rövid út ugyan, de mondjuk 7km oda, és 7 vissza. kb 800 Ft/játszózás (google számításai alapján). Nyomjuk a kilométereket az autóinkba, növeljük a baleset kockázatát is.
Nem volna mégis csak jobb, ha lenne egy biztonságos játszótér itt Pécelen? Tovább tudom vezetni a gondolatot (mert élénk a fantáziám, és mert tudom, hogy megvalósítható, mert láttam már ilyet). Kinek ne tetszene egy olyan játszótér, ahol a legkisebbeknek van egy körbekerített kis játszó, ahol akár még egy óvónéni is tud a picikre vigyázni napközben – mondjuk akár csak 1-1 órára – mondjuk annyi időre, míg mama elmegy bevásárolni, vagy futni, vagy fodrászhoz? Hogyan tetszene egy olyan játszótér, ahol a felnőttek nyugodtan leülhetnek beszélgetni, miközben a gyerekek a legnagyobb biztonságban szaladhatnak, mászhatnak, csúszdázhatnak?
Mondjuk ez utóbbi a drágább játszótér, de csak egy lépéssel van messzebb az elsőtől.

Induljunk lépésről lépésre. Első célkitűzés legyen: Van-e hová tenni ebben a városban egy játszóteret? – ezt kipipálhatjuk – találtunk egy olyan helyet, ami megközelíthető autóval, gyalogszerrel, babakocsival és minden más guruló járművel. Pipa.
Hogy kell játszóteret építeni? – Találtunk egy olyan céget, amely felhúzott már számtalan európai szabványokanak megfelelő játszóteret, jó kapcsolatokkal és tapasztalattal rendelkezik játszótérépítésben. Ért az ütéscsillapításhoz, tervezéshez, kivitelezéshez stb. – Pipa.
Kivitelezés első látványos lépése a tereprendezés: (amiért a játszótér-projekt nem az egyesület működésre szánt pénzéből épül, minden adódó segítséget elfogadunk) A Péceli Vízművek a városvezetés közreműködésével felajánlotta, hogy ezt a munkát elvégzi térítésmentesen számunkra. Nagy segítség ez nekünk! …. (Júlia)

Hozzászólás nem lehetséges.